• Mars - náš nový domov?


          • Žiaci 5. - 9. ročníka sa zapojili do výtvarnej súťaže Mars - náš nový domov?, kde mohli výtvarne znázorniť predstavu života na inej planéte, technické vymoženosti, ktoré nám môže táto planéta ponúknuť a transport na túto planétu. Skvelé práce!

          • ŠKD - september 2021

          • Jeseň je nádherné ročné obdobie, ktoré svojimi pestrými farbami očarí každého z nás.  

            Ani školský klub detí nevynechala. Zažiaril krásou jesene.... 

          • Opakované voľby do rady školy

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            z dôvodu, že voľby do rady školy za rodičov sa nezúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ školy vyhlásil v súlade s volebným poriadkom opakovanú voľbu na zajtra, piatok 8.10.2021.  
            Voľby sa uskutočnia rovnako elektronicky a anonymizovane prostredníctvom aplikácie Edupage v čase od 8.00 hod do 20.00 hod. pričom sa už nadpolovičná účasť voličov nevyžaduje. 

            Informácie k opakovanej voľbe:

            Do RŠ volíme štyroch nových členov za rodičov na štvorročné obdobie. Hlasovaním označte minimálne jedného a maximálne štyroch kandidátov. Každý rodič môže hlasovať iba jedenkrát bez rozdielu počtu detí v ZŠ.

            Záujem kandidovať do RŠ za rodičov prejavili:

            1. Bc. Lenka Nagyová - deti v 5. a 8. ročníku

            2. Zuzana Prešinská - deti v 1. a 3. ročníku

            3. Mgr. art. Barbora Horváthová - dieťa v 6. ročníku

            4. JUDr. Branislav Nikolíni - deti v 1. a 6. ročníku

            Pri vyskytnutí sa akýchkoľvek problémov s hlasovaním, kontaktujte cez Edupage člena volebnej komisie p. Krajčíra.

            Ďakujeme za pochopenie.
            Volebná komisia

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Krásny úspech dosiahla žiačka 6. ročníka Anička Šimkovičová, ktorá získala 1. miesto v prednese poézie (II. kategória) v krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín a postupuje do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 27. - 30. októbra v Dolnom Kubíne.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce!

          • ŠvP Jedľové Kostoľany

          • Zaspomínajme si na septembrovú školu v prírode.

            Po zložitom vybavovaní sa nám ako jedným z mála podarilo ísť do ŠvP a bolo nám tam naozaj super. Užili sme si nádherné počasie a prírodu. Zvládli sme túru, aj všetky športové súťaže, nočnú hru a hľadanie pokladu, predviedli sme svoje schopnosti v Talentmánii aj teste inteligencie, dokonca sme absolvovali kurz prvej pomoci s pani zdravotníčkou. To, že sme skvelý kolektív sme sa presvedčili nielen pri spoločnej opekačke, ale počas celého pobytu. A veru sme si aj na záver poplakali. Ako radi by sme sa tam teraz vrátili.                   5.B

          • Voľba do rady školy

          • Vážení rodičia,

            voľby do Rady školy (RŠ) pri Základnej škole Milana Rastislava Štefánika v Moste pri Bratislave za rodičov sa uskutočnia dňa 6.10.2021. Z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie budú voľby realizované elektronicky a anonymizovane prostredníctvom aplikácie Edupage. Hlasovanie bude otvorené od 8.00 hod. do 20.00 hod. Do RŠ volíme štyroch nových členov za rodičov na štvorročné obdobie. Hlasovaním označte maximálne štyroch kandidátov. Každý rodič môže hlasovať iba jedenkrát bez rozdielu počtu detí v ZŠ.

            Záujem kandidovať do RŠ za rodičov prejavili:

            1. Bc. Lenka Nagyová - deti v 5. a 8. ročníku

            2. Zuzana Prešinská - deti v 1. a 3. ročníku

            3. Mgr. art. Barbora Horváthová - dieťa v 6. ročníku

            4. JUDr. Branislav Nikolíni - deti v 1. a 6. ročníku

            Voľby sú platné, ak sa ich zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. V prípade nedostatočnej účasti sa budú voľby opakovať v piatok 8.10.2021 bez podmienky nadpolovičnej účasti.

            Pri vyskytnutí sa akýchkoľvek problémov s hlasovaním, kontaktujte cez Edupage člena volebnej komisie p. Krajčíra.

            Volebná komisia

          • iBobor - tréningové kolo

          • Súťaž iBobor

            Momentálne zisťujeme záujem o tréningové kolo, v Edupage v sekcii Súťaže zakliknite Mám záujem, alebo Nemám záujem. Na základe záujmu Vám bude neskôr vytvorený prihlasovací kód, ktorým sa prihlásite na tréningové kolo.

             

            Po dohode s organizátormi súťaže iBobor od školského roka 2021/22 budú môcť žiaci robiť súťaž cez EduPage.

            Novinkou je, že tento rok sa uskutoční ešte pred hlavnou súťažou tzv. tréningové kolo.Tréningové kolo sa uskutoční pre všetky kategórie 6.10.2021 od 8:00 do 16:00.

            Čo je cieľom tréningového kola?

            • Žiaci si vyskúšajú, ako budú súťažiť - ako a kam sa prihlásia.
            • Vyskúšajú si prácu s testami na platforme EduPage.
            • Otestujú, či na vašich školských počítačoch a v používaných prehliadačoch, fungujú rôzne typy otázok, či vedia zadať odpoveď.
            • Učitelia aj žiaci uvidia svoje výsledky z tréningového kola a tak sa môžu lepšie pripraviť na hlavnú súťaž.

              Účasť v tréningovom kole nie je nevyhnutná pre účasť v hlavnej súťaži.

              Tréningové kolo môžu žiaci robiť v škole spolu s učiteľom, alebo si ho môžu urobiť žiaci aj sami doma. Nie je nutný dozor učiteľa.

            • Súťaž je určená pre žiakov 2. - 9. ročníka ZŠ

            • Čo je iBobor?

              V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov.

              Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

          • Starý mobil sem 2021/2022

          • Zberová súťaž SMS - Starý Mobil Sem!

            Súťaž v zbere mobilov bude prebiehať v termíne od 07. septembra do 30. októbra 2021

            HRÁ SA O TABLET!!!

            Pri kúpe nového mobilného telefónu často končí ten starý v zásuvke. Pre istotu. Ak patríte medzi ľudí, ktorým sa táto zásuvka pomaly, ale isto, plní, je na čase ju vyprázdniť.

            Vieme ako na to, aby ste neurobili viac škody, ako úžitku :) 

             

            Starý mobil nepatrí do koša

            Na Slovensku je v domácnostiach odhadom niekoľko desiatok miliónov odložených zariadení, ktoré vytvárajú niekoľko tisíc ton elektronického odpadu. Mobilné zariadenia obsahujú toxické látky, a to najmä ťažké kovy a ich zlúčeniny.
            Ak skončia spolu so zvyškami večere v odpadkovom koši, na smetisku zapadnú do veľkej kopy odpadu. Z odhodeného telefónu sa postupne začnú uvoľňovať toxické látky, dokážu kontaminovať okolitú pôdu a spodnú vodu. Vyhodený telefón sa k Vám týmto spôsobom vráti, a to si rozhodne nikto z nás neželá.

             

            Nový mobil  nie je hriech, ale……

            treba sa postarať aj o tie nepotrebné. Ekologická likvidácia vyradených mobilov je nesmierne dôležitá, a pritom úplne jednoduchá. Všetko, čo musíte urobiť, je priniesť ich do školy a my ich odovzdáme ďalej, kde sa postarajú o to, aby boli odborne zrecyklované – telefóny sa vrátia naspäť do výroby, ako druhotná surovina. Tú ďalej využívajú napríklad aj šperkári. V mobiloch a elektronike sa totiž využívajú aj drahé kovy. 


            Telefóny odovzdajte pani učiteľke Bockovej, ktorá si zapíše vaše meno a počet odovzdaných telefónov a zaradí vás do súťaže, v ktorej súťažíte o nový TABLET.


            Držíme Vám palce!

          • Voľby do rady školy

          • Vážení rodičia, 

            v súvislosti s ukončením funkčného obdobia členov Rady školy (RŠ) pri ZŠ Milana Rastislava Štefánika v Moste pri Bratislave za rodičov, zriaďovateľ školy vyhlásil v zmysle vyhlášky č. 291/2004 Z. z. ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení voľby na nové funkčné obdobie rokov 2021 - 2025. Tí, ktorí prejavíte záujem kandidovať do RŠ a spolupodieľať sa na jej riadení v novom funkčnom období, prosím, zašlite svoj krátky životopis na adresu predsedníčky RŠ pani Barbory Horváthovej, barbora.horvathova@gmail.com, do 22.9.2021 do 9.00 hod. 

            Voľby do Rady školy za rodičov sa následne uskutočnia v termíne od 4.10.2021 do 8.10.2021 v priestoroch ZŠ. O organizačnom zabezpečení Vás bude v predstihu informovať riaditeľ ZŠ.

            Volebný poriadok je prílohou tejto informácie.


            S úctou

            Barbora Horváthová, predsedníčka RŠ


            Príloha:   volebny_poriadok.docx

          • Školská jedáleň - informácie o dotáciách

          • Dotácie na stravu  alebo daňový bonus 

            Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je možné poskytnúť na:

            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku (5 ročné deti v poslednom ročníku MŠ), nie je možné z dôvodu veku dieťaťa si uplatniť zvýšený daňový bonus,

            Rodič môže mať vyplatený dvojnásobný daňový bonus v sume 46,44 € a zároveň dotáciu na stravu v sume 26 €, t.j. spolu mesačne 72,44 €.

            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ktoré nedovŕšili 15 rokov veku ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili (osoby so zdaniteľným príjmom), alebo si nemohli v zmysle zákona o dani z príjmov uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní);

            Rodičia si musia vybrať medzi dotáciou na stravu (26 €) alebo zvýšeným daňovým bonusom (39,47 €)

            • deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky), nie je možné z dôvodu veku dieťaťa si uplatniť zvýšený daňový bonus,

            Rodič môže mať vyplatený základný daňový bonus v sume 23,22 € a zároveň dotáciu na stravu v sume 26 €, t.j. spolu mesačne 49,22 €.

            • Zákonný zástupca dieťaťa preukazuje vedúcej ŠJ čestným vyhlásením, a to nezávisle od veku dieťaťa, že si neuplatňuje/nemôže uplatniť daňový bonus,  t.j. povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa vzťahuje aj na zákonných zástupcov detí, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a sú v poslednom ročníku MŠ, resp. deti, ktoré dovŕšili 15 rokov veku.
            • Pre rodičov detí (od 6 do 15 rokov), ktorí majú nárok na zvýšený daňový bonus je výhodnejšie uplatniť si ho, nakoľko ak sa na dieťa poskytne dotácia na stravu v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách zanikne im nárok na akýkoľvek daňový bonus úplne.
            • Ak dôjde k zmene v priebehu školského roka, rodič zmeny oznamuje do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala.
            • Ak si rodič v čase poskytovania dotácie na stravu uplatní zvýšený daňový bonus je povinný o uvedenom vedúcu školskej jedálne bezodkladne informovať, nakoľko v takomto prípade bude dieťaťu poskytovaná dotácia na stravu neoprávnene  a bude povinný vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu).
            • https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/dotacie-pre-deti/poskytovanie-dotacii-na-stravu-v-novom-skolskom-roku-2021-2022.html?page_id=1102173

            Dotácia sa poskytuje vo výške 1,30 € za každý deň, v ktorom:

            • sa dieťa zúčastnilo výchovnovzdelávacej činnosti v MŠ alebo sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu / neodhlásenú stavu si hradí rodič /

            Tlačivo čestného vyhlásenia nájdete na stránke ZŠ – www.zs-mostpribratislave.edupage.org

             

            Vedúca ŠJ

            Iveta Zinnbauerová

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci,


            slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022 sa uskutoční 2.9.2021 (štvrtok) nasledovne:


            - žiaci 1. ročníka sa stretnú o 8.15 hod na nádvorí školy pred telocvičňou. Budúceho prváka odporúčame sprevádzať iba jedným zákonným zástupcom.
             

            - žiaci 2. - 9. ročníka sa stretnú o 8.00 hod. vo svojich triedach, končia o 8.45 hod.
            Žiaci pri vstupe do budovy dodržujú nariadenie ÚVZ (dezinfenkcia rúk, náhodný ranný filter, vstup s rúškom na tvári).

             

            Dňa 3.9.2021 (piatok) sa vyučovanie uskutoční nasledovne:


            1.- 4. ročník: 4 triednické vyučovacie hodiny 
            5.- 9. ročník: 5 triednických vyučovacích hodín
            Školský klub detí (ŠKD) bude v prevádzke od 3.9.2021 nasledovne:
            - ranný školský klub od 6.30 do 7.30 hod.                                                                                     - - popoludňajší školský klub po skončení vyučovania do 17.00 hod

            Školská jedáleň (ŠJ) bude v prevádzke od 3.9.2021 (piatok). Pre zabezpečenie stravovania žiaka je potrebné odovzdať zápisný lístok a uhradiť stravné.

            Od 6.9.2021 (pondelok) bude prebiehať vyučovanie podľa platného rozvrhu hodín, ktorý zverejníme na Edupage, informovať o ňom bude aj triedny učiteľ.

            Tešíme sa na vás.

          • Výtvarný odbor ZUŠ

          • Základná umelecká škola v Ivanke pri Dunaji oznamuje,

            že dodatočné prijímanie žiakov na výtvarný odbor bude prebiehať do 10.9.2021 v budove školy, Štefánikova 27 v Ivanke pri Dunaji každý deň do 14:30. Vyučovanie výtvarnej budeme mať v ZŠ Most pri Bratislave na 1. poschodí.

            Ďakujeme za Váš záujem a tešíme sa.

          • Školská jedáleň informuje

          • Informácie k dotáciám na stravu od 01.08.2021

            Dňa 01.08.2021 nadobudne účinnosť právna úprava zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách

            v pôsobnosti MPSvR SR, ktorá prináša zmeny v poskytovaní dotácií na stravu a to :

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ
            • doplnenie novej skupiny detí, ktoré žijú v domácnosti, v ktorej si členovia neuplatnili alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus

            v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku – táto skutočnosť sa žiadateľovi / vedúcej ŠJ /preukazuje čestným vyhlásením.

            Suma dotácie na stravu sa zvyšuje na 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo

            výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu.

            Upozorňujeme zákonných zástupcov detí, resp. fyzickú osobu, v ktorej starostlivosti je dieťa, že ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnili daňový bonus sú povinní o uvedenej zmene bezodkladne informovať vedúcu ŠJ, a že si musia byť vedomí právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia a povinnosti vrátenia všetkých finančných prostriedkov poskytnutých na dieťa ako dotáciu na stravu.

            Žiadame rodičov, ktorí spĺňajú podmienky na poskytovanie dotácie na stravu pre dieťa

            aby do stredy 04.08.2021 poslali emailom na obedysj.zsmost@gmail.com čestné vyhlásenie

            o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, nakoľko zoznam detí, na ktoré bude poskytovaná dotácia od 01.09.2021 do 31.12.2021 musí zriaďovateľ doručiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

            Originál čestného vyhlásenia žiadame doručiť osobne vedúcej ŠJ v termíne 30.a31.08.2021

            Čestné vyhlásenie tu: Cestne_vyhlasenie

             

            Iveta Zinnbauerová

            Vedúca ŠJ

            02/45 95 11 66

          • Krásne prázdniny!

          • Stránkové dni počas letných prázdnin sú pre rodičov našich žiakov a verejnosť každú STREDU od 9:00 do 12:00 hod.

            Vedenie ZŠ Most pri Bratislave

            Skončil školský rok, mimoriadne náročný pre deti, učiteľov a aj rodičov. Deti si už užívajú vytúžené prázdniny a my vám všetkým prajeme krásne leto. Doprajte si dostatok oddychu, pohody, ale aj pohybu a nezabudnuteľných zážitkov. 

            Veríme, že sa všetci v plnom zdraví uvidíme v septembri v "našej" škole.

            Zvlášť sa lúčime s našimi deviatakmi, ktorí boli všetci úspešne prijatí na vybrané školy a želáme im, aby prekonali všetky výzvy, ktoré im život prinesie. Opatrujte sa!

            Blahoželáme ešte víťazom súťaží v tomto šk. roku a ďakujeme za reprezentáciu školy:

            Biologická olympiáda okresné kolo: 1. miesto - Jakub Verbok (4. miesto v krajskom kole), Lara Dammak

            Hviezdoslavov Kubín okresné kolo: 1. miesto - Anna Šimkovičová 

            Ešte raz KRÁSNE PRÁZDNINY VŠETKÝM!

          • Vláčik Blaváčik

          • Ide, ide vlak. Rýchlo nasadať!

            Pôjdeme s ním na výlet, uvidíme krásny svet.

            A naozaj bol to krásny zážitok. Videli sme našu nádhernú prírodu a slniečko nám na cestu poriadne svietilo. Nechýbalo ani letné osvieženie v podobe chutnej zmrzlinky.

            A najbližia cesta ? Hurá na prázdniny!!!

          • ŠKD - jún 2021


          • Školský rok nám končí, a toto sú naše posledné práce. Lúčime sa s vami a želáme krásne prázdniny.

            Stojíme tu v tejto chvíli,

            aby sme vám povedali,

            ako sme vás radi mali.

            Lúčia sa s vami všetci vychovávatelia ŠKD.

          • ŠKD - Rozlúčka so štvrtákmi


          • Takto prebiehala naša rozlúčka so štvrtákmi, plná aktivít, dobrej nálady a zumby.

            Lúčime sa zo školského klubu detí,

            nech vám na vašej ceste slnko svieti.

            Nech sa vám na druhom stupni darí,

            všetko, čo si prajete nech sa podarí...

                                prajú vychovávatelia ŠKD

          • Zelená voda

          • Najmladší s najstaršími. 

            Aj takto sme trávili posledné dni v škole. Pri vode, v tieni stromov. Deviataci si spoločné chvíle užili pri ohni, grilovaní a opekaní, niektorí prišli dokonca na bicykloch. A piataci na preliezkach a spoločnými hrami. 

            Deň sme si poriadne užili 🙂

    • Kontakty

      • Základná škola, Milana Rastislava Štefánika, Športová 470, Most pri Bratislave
      • +421 0245951114
      • Športová 470, Most pri Bratislave 900 46 Most pri Bratislave Slovakia
      • 0318 104 62
      • Mgr. Ladislav Peciar +421 911 119 155 riaditel.zsmost@gmail.com
      • RNDr. Blanka Bognárová +421 903 646 891 zastupkyna2.zsmost@gmail.com
      • Mgr. Katarína Tkáčová tkacovak1@gmail.com +421 905 315 097 Konzultačné hodiny: pre žiakov: podľa potreby - každý deň pre rodičov: každý pondelok od 13:00 do 14:30 Dôležité internetové stránky: www.svs.edu.sk www.povolania.eu www.mapaskol.iedu.sk www.svetprace.sk
      • Iveta Zinnbauerová +421 02 459 511 66 obedysj.zsmost@gmail.com
      • Erika Gulašová +421 910 114 303 skd.zsmost@gmail.com
      • Mgr. Jana Suroviaková suroviakovaj@gmail.com
      • Mgr. Dorota Janošťáková psycholog.zsmost@gmail.com
      • ŠKD: SK87 5600 0000 0048 5335 2006 ŠJ: SK88 5600 0000 0048 5335 8002 ZRŠ: SK53 5600 0000 0018 7513 3003
    • Prihlásenie