• Športové úspechy našej školy

          • Žiaci a žiačky našej školy sa po dlhšej prestávke kvôli pandemickej situácii opäť začali zúčasťnovať športových súťaží a hneď sa dostavili aj prvé úspechy.  

            5.5.2022 sa konalo okresné kolo v stolnom tenise na ZŠ Mlynská v Senci, kde sa zúčastnili 4 žiaci a 4 žiačky našej školy: Adam Galba, Matúš Palaj (obaja 9.A), Ľuboš Halgaš (8.A), Viliam Škrobák (8.B), Silvia Kočíová, Sára Kováčiková (obe 9.A), Karolína Kičová (8.A), Natália Lendelová (7.A). Karolína Kičová sa umiestnila na krásnom 3. mieste a Silvia Kočíová na 4. mieste medzi jednotlivcami. Celkovo sa žiačky ako družstvo umiestnili na výbornom 2. mieste. Chlapci sa tiež v silnej konkurencii nestratili a umiestnili sa ako družstvo na peknom 4. mieste. 

            12.5.2022 sa konalo okresné kolo v malom futbale žiačok. Zúčastnili sa ho Sofia Fančovičová, Laura Nikolíniová (obe 6.A), Nina Buvaličová, Lea Gyetvaiová, Nina Miháliková (všetky 6.B), Nela Haldová, Eva Menczerová (obe 7.A). Žiačky našej školy sa umiestnili na krásnom 2. mieste.

            Gratulujeme!

          • “Universum. Mensch. Intelligenz.”


          • V piatok 13.5.2022 sa naši ôsmaci zúčastnili interaktívnej výstavy “Universum. Mensch. Intelligenz.”, organizovanú Goethe inštitútom v Bratislave a spoločnosťou Maxa Plancka v Nemecku. Hlavné témy výstavy boli žiakom odprezentované v nemeckom jazyku. Formou obrázkov, videí a výskumných projektov mali možnosť spoznať veľké záhady ľudstva a úspechy vedeckého myslenia. Interaktívne steny ich priamo nabádali k zamysleniu sa nad spoločensky relevantnými témami. Špeciálne inštalácie im umožnili zažiť rôzne emócie pod vplyvom hudby alebo integrovať sa s robotom. Napriek tomu, že deti mali k dispozíciiaj pracovné listy s relevantnou slovnou zásobou, rady konštatujeme, že sa tejto výzvy popasovať sa s nemeckým jazykom nezľakli a ukážkovo sa jej zhostili. Ako vyučujúce nemeckého jazyka sme na nich preto právom pyšné.

            Alena Pšenová a Jana Miklošová

          • Vojaci očami detí

          • Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže Vojaci očami detí. Aj keď sa všade teraz spomína téma vojny, snažili sme sa upriamiť pozornosť aj na zodpovednosť, pomoc druhým, empatiu a riešenie konfliktov.

            Spomedzi súťažných prác budú výtvarníci, profesionálni vojaci a zamestnanci rezortu obrany vyberať najlepšie diela. Držíme palce!

          • Vernisáž žiackych prác

          • Základná umelecká škola v Ivanke pri Dunaji Vás pozýva na Vernisáž žiackych prác dňa 11.05. 2022, ktorá začína o 17:00 v budove ZUŠ na Štefánikovej ulici č. 27 v Ivanke pri Dunaji. 

            Ste pozvaní na výstavu výtvarných prác žiakov nielen zo ZŠ Most pri Bratislave, ktorá bude trvať do 25.05. 2022 denne okrem So a Ne do 18:00 hod.

            Ďakujeme.

          • Deň s hasičmi

          • Pri príležitosti sviatku sv. Floriána sme strávili deň s Dobrovoľným hasičským zborom Most pri Bratislave. Žiaci si vyskúšali a prezreli techniku, triafali vodou na cieľ, oboznámili sa so základmi prvej pomoci, triedení odpadu a zasypali hasičov kopou otázok.

            Ďakujem všetkým hasičom z DHZ za túto akciu, trpezlivosť a zaujímavé aktivity.

          • Bábkové divadlo


          • Bábková inscenácia Websterovci -  Lili a ukradnutá sieť

            Pavúčia rodina Websterovcov, známa z animovaného televízneho seriálu Kataríny Kerekesovej, sa presťahovala na divadelné javisko.

            V bratislavskom divadle P. O. Hviezdoslava na divadelnom predstavení nechýbali ani deti prvého stupňa.

            Poučný príbeh s morálnym posolstvom pre deti i rodičov, chytľavé pesničky v hudobnom prevedení, metrové bábky pavúčej rodinky, bábkoherci...

        • Tenis do škôl
          • Tenis do škôl

          •      V druhom polroku 2021/2022 sa naša škola zapojila do projektu Tenis do škôl. V mesiacoch apríl, máj, jún sa žiaci 2. až 4. ročníka stretávajú na hodinách TSV s trénerom a naučia sa základom tenisu. Osvoja si správne držanie tenisovej rakety, naučia sa pracovať s loptičkou, odrážať loptičky rôznymi spôsobmi.
                 Slovenský tenisový zväz v rámci projektu daroval našej škole základný tenisový balíček, ktorý obsahuje 20 ks detských tenisových rakiet, 40 ks tenisových lôpt, 1 ks rakety pre učiteľov, 1ks minitenisová sieť a metodický materiál. Balíček je určený pre výučbu tenisu v rámci učebných osnov na hodinách telesnej výchovy žiakov pre projekt Tenis do škôl. V nasledujúcom období budeme tento materiál využívať na spestrenie hodín telesnej a športovej výchovy a pokiaľ bude záujem, aj na krúžkovú činnosť.
            Hlavnou myšlienkou projektu je:
                 - zatraktívniť hodiny TSV na prvom stupni ZŠ,
                 - motivovať deti k pravidelnému športovaniu,
                 - umožniť žiakom oboznámiť sa so základnými zručnosťami tejto hry
                                                                                                                                                      Mgr. J. Boroš, koordinátor

          • Zápis do 1. ročníka 2022

          • Informácia o výsledku procesu prijímania detí do 1. ročníka v školskom roku 2022/2023

             

            Základná škola Milana Rastislava Štefánika v Moste pri Bratislave v procese prijímania detí na základné vzdelávanie v školskom roku 2022/2023 prijala formou elektronickej prihlášky 90 žiadostí rodičov a zákonných zástupcov.

            V súlade s kapacitnými možnosťami školy riaditeľ základnej školy rozhodol o prijatí 60 detí do prvého ročníka v školskom roku 2022/2023.

            13 žiadostiam nebolo vyhovené z dôvodu pokračovania vzdelávania detí v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole a 8 žiadostí nespĺňa podmienku trvalého pobytu dieťaťa v obci Most pri Bratislave.

            9 žiadostiam nebolo vyhovené z kapacitných dôvodov.

            Keďže zriaďovatelia obec Most pri Bratislave a mestská časť Bratislava-Vrakuňa uzatvorili dohodu o spoločnom školskom obvode pre 1. ročník v šk. roku 2022/2023, odporúčame rodičom detí, ktoré nie sú prijaté na základné vzdelávanie do Základnej školy M. R. Štefánika v Moste pri Bratislave, aby požiadali riaditeľstvo Základnej školy na Žitavskej 1, Bratislava-Vrakuňa o prijatie dieťaťa do 1. ročníka na plnenie povinnej školskej dochádzky v budúcom školskom roku.

             

            Mgr. Ladislav Peciar

            riaditeľ

            Základná škola M. R. Štefánika 

            Most pri Bratislave

             

          • Deň narcisov 2022

          • Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať v ZŠ Most pri Bratislave a v obci Most pri Bratislave 897,26 €. Všetkým, ktorí sa zúčastnili tejto dobrovoľnej zbierky v mene nadácie Liga proti rakovine, ĎAKUJEME. 

          • Deň Zeme 2022


          • Medzinárodný deň Zeme - 22. apríl. Nielen v tento deň pamätajme na to, že máme svoj jediný domov chrániť, pretože my všetci sme zodpovední za našu planétu. 

          • Veľká noc

          • Korbáč, vodu, kraslíc moc, nech prinesie Veľká noc. 
            Zdravie, šťastie, úsmev v tvári, želáme Vám k sviatku jari.

            ZŠ Milana Rastislava Štefánika Most pri Bratislave 
             
               
             

             

             

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do prvého ročníka je uzavretý

             

            OZNÁMENIE

            o povinnom zápise žiakov do prvého ročníka základnej školy

            na školský rok 2022/2023

             

            Zápis detí do prvého ročníka základnej školy sa uskutoční v dňoch

            4. 4. 2022 a 5. 4. 2022 elektronicky.

            Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) sú zákonní zástupcovia dieťaťa, ktoré dovŕši k 31. 8. 2022 šesť rokov veku, povinní prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

            Žiadame zákonných zástupcov, aby vyplnili elektronickú prihlášku, ktorá bude k dispozícii  na webovej stránke našej školy od 4.4.2022 do 6. 4. 2022 (do 8:00 hod).

            Overovanie údajov uvedených v elektronickej prihláške sa bude konať:

             8.4.2022 (piatok) od 14:00 hod. do 18:00 hod. a 9.4.2022 (sobota) od 8:00 hod. do 12:00 hod.

             

            Podmienky:

            Riaditeľ školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, t. j. v obci Most pri Bratislave.

            Podľa § 60 ods. 3 školského zákona „Do prvého ročníka základnej školy sa prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť“.

            Žiakom, ktorí si plnia povinnú školskú dochádzku, sa pri prijímaní na základnú školu v školskom obvode, kde majú trvalý pobyt, musia vytvoriť rovnaké podmienky. Vo vzťahu k týmto žiakom nemôže riaditeľ základnej školy určovať žiadne ďalšie kritériá, ktoré by znemožňovali prístup k vzdelaniu iným žiakom s trvalým pobytom v rovnakom školskom obvode.

             

            Podľa § 8 ods. 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov „Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási. Riaditeľ základnej školy, do ktorej bol žiak prijatý, oznámi túto skutočnosť riaditeľovi základnej školy v školskom obvode, v ktorom má žiak trvalé bydlisko, ako aj zriaďovateľovi základnej školy, do ktorej bol žiak prijatý. Obec, ktorá je zriaďovateľom tejto základnej školy, oznámi obci, v ktorej má žiak trvalé bydlisko, jeho prijatie do základnej školy v príslušnom školskom obvode.“

             

            Bližšie informácie Vám poskytneme na tel. čísle 02/45951114, na našej internetovej stránke https://zs-mostpribratislave.edupage.org/ v záložke Žiaci a rodičia/Zápis do 1. ročníka, prípadne na mobilných telefónnych číslach vedenia školy: 0911 119 155 – riaditeľ školy, 0911 424 722 – zástupkyňa RŠ pre 1. stupeň ZŠ.

             

        • Zelený certifikát
          • Zelený certifikát

          • Zelený certifikát naša škola získala za minulý rok, za odovzdaný elektroodpad a použité batérie. Tento dokument je potvrdením, že pristupujeme zodpovedne k ochrane životného prostredia aj správnym triedením odpadov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do environmentálnych aktivít.

            Informácie o bezplatnom odvoze  elektroodpadu a použitých batérií nájdete tu: https://www.sewa.sk/sluzby/bezplatny-zber-elektroodpadu/.

          • Zapoj sa do súťaže o smartfón

          • Cieľ súťaže?

            Cieľom súťaže je spropagovať a spopularizovať anglický jazyk. V súťaži si môžu žiaci porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, dosiahnuť uznanie, reprezentovať a zviditeľniť školu.

            Pre koho je určená?

            Súťaž je určená pre všetkých žiakov základných škôl. Súťaží sa v deviatich vedomostných kategóriách (1.-9. roč.) a štartovné je 5 EUR / žiak.

          • "Odváž sa používať vlastný rozum"

          • Práve prebieha online školské kolo (od 4.4.2022 do 12.4.2022), na vyplnenie testu máte max. 30 min.

            Odváž sa používať vlastný rozum - prihlás sa do IQ olympiády

            IQ olympiáda je

            • určená pre všetkých žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ
            • postupová, prebieha v troch kolách (školské on-line, regionálne semifinále, celoštátne finále)
            • nepreveruje „naučené“ vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať
            • zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh
            • Účasť je bezplatná pre všetky deti a všetky kolá
            • Súťaží sa o zaujímavé ceny – notebook, tablety, knihy, inteligentné hodinky, logické hry a veľa ďalších cien

            Výšku IQ nemeriame, ani nebude nikde uvedené. Úlohy sú všestranné a pokrývajú rôzne druhy intelektového nadania. Výsledkom však nie je výška IQ, ale iba počet bodov za vyriešenie testu.

            Ako sa môžem zaregistrovať?

            Registrácia účastníkov je možná do 31.3.2022 na tomto linku:

            registrácia_IQ_olympiáda

            Pri registrácii je nutné dodržať tieto podmienky:

            Užívateľské meno musí mať platnú e-mailovú adresu. E-mailová adresa dieťaťa a rodiča môže byť rovnaká, e-mailová adresa súťažiacich detí (aj súrodencov) však musí byť rôzna.

            Registrácia prebieha v 3 krokoch:

            1. Aktivačný email – dieťa po vstupe zadá svoju e-mailovú adresu, na ktorú príde aktivačný e-mail. Po kliknutí na odkaz v aktivačnom e-maili môže pokračovať v registrácii.
            2. Registračný formulár  – vyplnenie registračného formulára, v ktorom udeľujete súhlas s podmienkami súťaže, musíte tiež zadať meno rodiča (resp. zákonného zástupcu) a jeho e-mailovú adresu. Po ukončení registrácie sú poslané 2 e-maily – žiakovi s prihlasovacím menom a heslom a rodičovi (zákonnému zástupcovi).
            3. Súhlas so spracovaním osobných údajov – po vyplnení registračného formulára príde e-mail rodičovi (zákonnému zástupcovi) s oznámením, že jeho dieťa sa prihlásilo do IQ olympiády. Od rodiča (zákonného zástupcu) sa vyžaduje kliknúť na link na potvrdenie súhlasu so spracovaním osobných údajov. Až po tomto kroku sa môže dieťa prihlásiť do systému a súťažiť.

            Ako prebieha školské kolo?

            • Bude prebiehať formou on-line testu v dňoch 04.04.2022 – 12.04.2022
            • Môžete ho riešiť v škole, knižnici, doma, dôležité je internetové pripojenie.
            • Test pozostáva z 25 úloh, na ktoré je potrebné odpovedať v priebehu 30 minút.
            • Úlohy sú optimalizované pre tablety, notebooky a osobné počítače, neodporúčame na mobilných telefónoch.
            • Pri riešení úloh je dovolené používať iba písacie potreby, kalkulačku a poznámkový papier. Všetko ostatné je zakázané.
            • Každý účastník školského kola môže test absolvovať iba raz a pri riešení úloh nesmie využívať cudziu pomoc.
            • Po spustení testu už nie je možné test zastaviť ani ho prerušiť.
            • Úlohy sú bodované dynamicky podľa náročnosti príkladov, záporné body za nesprávnu alebo nevyplnenú odpoveď nie sú.
            • Každý žiak musí zachovať mlčanlivosť o podobe školského kola, o jednotlivých úlohách a o svojom riešení.
            • Výsledky školského kola budú zverejnené na stránke súťaže.
          • Ponožková výzva 2022

          • Svetový deň Downovho syndrómu a Ponožková výzva 2022

             

            Žiaci a zamestnanci našej školy sa aj tento rok zapojili do Ponožkovej výzvy, ktorá je už niekoľko rokov spojená so Svetovým dňom Downovho syndrómu – 21.3. Tento deň je venovaný zvyšovaniu povedomia o Downovom syndróme, o rôznorodosti ľudí a tolerancii voči odlišnostiam. Preto sa na tento deň viaže aj výzva obuť si dve rôzne ponožky a prečo práve 21.3.?

            Downov syndróm je trizómiou 21. chromozómu – to znamená, že 21. chromozóm nie je tvorený dvoma chromozómami (ako je to u väčšiny ľudí), ale troma. Ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden – 21. chromozóm viac. A prečo práve ponožky? Pretože chromozómové páry sa svojím tvarom podobajú práve párom ponožiek, ktoré sú akoby otočené pätami k sebe.

            Ľudia sa v tento deň môžu rozprávať a premýšľať o jedinečnosti a odlišnosti, vďaka čomu je náš svet pestrý.

            Aj tento rok sme v škole vyhlásili Ponožkovú výzvu a sľúbili sme, že šiesti žiaci dostanú veselé ponožkové ceny. Všetci zapojení žiaci vhodili svoje meno do krabičky a z nej sme vylosovali žiakov, ktorí vyhrávajú pár veselých ponožiek. Vylosovaní boli za prvý stupeň: Sebastián Streber1.B., Timotej Margolien2.C., Tereza Šimovičová zo 4.B. a z druhého stupňa: Hana Kochrdová5.A., Tomáš Axamit5.B.Roman Zviryak zo 6.A. Vylosovaným gratulujeme a všetkým žiakom zapojeným do tohtoročnej Ponožkovej výzvy ďakujeme.

            Vo fotoalbume nájdete fotky z Ponožkovej výzvy.

             

            Mgr. Eva Sobôtková

            školská psychologička

             

          • Burza kníh 2022

          • Podeľ sa o knihu, ktorej čítanie bolo pre teba zážitkom.

            Daruj ju do školskej burzy kníh a namiesto nej si vyber knihu, ktorá bola zážitkom pre niekoho iného.

            Pokiaľ chceš darovať kníh viac, ponúkneme ich ostatným za symbolickú cenu a peniaze z predaja budú použité na nákup nových kníh.

            Knihy môžeš priniesť svojmu triednemu učiteľovi najneskôr do pondelka 14.3. 2022. Počas celého budúceho týždňa budú vystavené na výmenu a predaj na chodbách v novej i starej budove a čakať na svojich nových čitateľov.

            Teda aj na teba!

          • Hviezdoslavov Kubín 2022

          • Aj tento školský rok sa 1. stupeň našej školy zapojil do sútaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Všetci žiaci boli veľmi šikovní.

            V školskom kole sa na prvom mieste umiestnili v prednese poézie Paulína Potančoková z 2. B triedy a v prednese prózy Luki Martiš zo 4 A. Reprezentovali nás aj v okresnom kole.

            Všetkým zúčastneným dodatočne gratulujeme.

          • Výtvarný krúžok - ZUŠ

          • Oznam,

            budúci týždeň (7.3.-11.3.2022) z dôvodu práce neschopnosti nebude prebiehať výtvarný krúžok ZUŠ (ani v online podobe...).

            Monika Zlacká

    • Kontakty

      • Základná škola, Milana Rastislava Štefánika, Športová 470, Most pri Bratislave
      • +421 0245951114
      • Športová 470, Most pri Bratislave 900 46 Most pri Bratislave Slovakia
      • 0318 104 62
      • Mgr. Ladislav Peciar +421 911 119 155 riaditel.zsmost@gmail.com
      • RNDr. Blanka Bognárová +421 903 646 891 zastupkyna2.zsmost@gmail.com
      • Mgr. Katarína Tkáčová tkacovak1@gmail.com +421 905 315 097 Konzultačné hodiny: pre žiakov: podľa potreby - každý deň pre rodičov: každý pondelok od 13:00 do 14:30 Dôležité internetové stránky: www.svs.edu.sk www.povolania.eu www.mapaskol.iedu.sk www.svetprace.sk
      • Iveta Zinnbauerová +421 02 459 511 66 obedysj.zsmost@gmail.com
      • Erika Gulašová +421 910 114 303 skd.zsmost@gmail.com
      • Mgr. Jana Suroviaková suroviakovaj@gmail.com
      • Mgr. Dorota Janošťáková psycholog.zsmost@gmail.com
      • ŠKD: SK87 5600 0000 0048 5335 2006 ŠJ: SK88 5600 0000 0048 5335 8002 ZRŠ: SK53 5600 0000 0018 7513 3003
    • Prihlásenie