• Vynálezy bez dátumu spotreby


          • Výtvarná súťaž je už pravidelnou súčasťou Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Hlavným cieľom súťaže je zvýšiť záujem žiakov o vedu a techniku a vedecké bádanie.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným!

          • ŠKD - Cesta mlieka

          • Myšlienkou exkurzie Cesta mlieka je nielen prezentovať mlieko ako jeden z najdôležitejších zdrojov výživy, ale rovnako upozorniť na nízku spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku. 

            Cieľom našej exkurzie bolo spoznať, kde kravičky žijú, ako sa o ne starať, odkiaľ mlieko pochádza, čo z neho vyrábame a prečo je mlieko pre naše zdravie potrebné. Každoročná spolupráca základnej školy a RPD Most pri Bratislave a prezentácia produkcie mlieka a chovu hovädzieho dobytka je vždy veľmi zaujímavá. 

            Ďakujeme!

          • Otvorenie školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci,
            otvorenie nového školského roka sa uskutoční v pondelok 5. septembra 2022 o 8.15 hod. na nádvorí školy pred telocvičňou.

            Rodičia žiakov vyplnia ešte pred nástupom žiakov do školy Písomné vyhlásenie
            o bezpríznakovosti, a to cez Edupage v časti Žiadosti/Vyhlásenia – Pridať žiadosť/vyhlásenie – vyberie dátum 5.9.2022 – Podať žiadosť/vyhlásenie.

            Organizácia vyučovania 6. - 9. septembra 2022
            Vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu.
            Školský klub detí (ŠKD) bude v prevádzke od utorka 6.9.2022 v novej budove školy.
            - v ranných hodinách od 6.25 hod. do 7.55 hod.
            - v popoludňajších hodinách je ŠKD v prevádzke po vyučovaní do 17.00 hod.


            Stravovanie pre žiakov v školskej jedálni (ŠJ) bude zabezpečené od utorka 6.9.2022. Záujemcovia o stravu potrebujú vyplniť a poslať mailom na
            obedysj.zsmost@gmail.com „Zápisný lístok“, ktorý nájdete na webovej stránke školy v časti Žiaci a rodičia – Školská jedáleň – Tlačivá, do 31.8.2022 a súčasne zaplatiť mesačnú paušálnu úhradu – výšku platby podľa pokynov v Zápisnom lístku. 
            O dotáciu na stravu môžu požiadať rodičia detí, ktorí si neuplatňujú nárok na sumu daňového zvýhodnenia. Tlačivo si rodičia osobne vyplnia u vedúcej ŠJ od 5.9.2022 do 9.9.2022.

            riaditeľ Mgr. Ladislav Peciar
            Základná škola M. R. Štefánika

          • Ukončenie školského roka 2021/2022

          • Lúčime sa so školským rokom 2021/2022, želáme vám krásne prežitie 65 dní prázdnin, plných pohody, relaxu a zážitkov.

            Úradné hodiny počas letných prázdnin: každú stredu od 8:00 do 12:00 hod.

            Všetci sa uvidíme zasa v septembri, okrem našich tohtoročných deviatakov, ktorí sa s nami takto krásne rozlúčili:

            Dnes sa pre nás niečo končí, ale zároveň niečo nové začína...

            Už onedlho všetci dostaneme vysvedčenia a s radosťou i úľavou sa poberieme domov. Pre vás, milí spolužiaci, sa skončil len jeden z mnohých školských rokov na tejto základnej škole. Načo sa obzerať späť? Veď čoskoro sa všetci znovu stretnete pred bránami tejto školy.

            My, deviataci, tu už medzi vami nebudeme. Budeme každý na inej škole. Tam sa pre nás začne nielen nový školský rok, ale aj nový život na stredných školách. Pre vás sa začne len ďalší školský rok, my tu však končíme, odchádzame.

            Ale začínali sme tu ako každý jeden z vás. Základná škola nám dala základy do života, ktoré každý jeden z nás potrebuje. Naučili sme sa čítať, písať, počítať, ale aj iné veci a múdrosti, ktoré sa v učebniciach nepíšu a na hodinách nevysvetľujú.

            Pochopili sme medziľudské vzťahy, vzťahy medzi spolužiakmi, medzi žiakom a učiteľom. Nie každý sme so všetkými kamaráti, ale aj tak sme sa snažili porozumieť si a vzájomne sa tolerovať. Veď každý sme iní.

            Vám, milí učitelia, ďakujeme za to, že ste nás poctivo viedli cestičkou učenia a že ste nás dokázali pripraviť na život na stredných školách. Venovali ste sa nám na každom jednom kroku a pomáhali ste nám zdolať každú jednu  prekážku nielen  v učení. Za to vám patrí zo srdca jedno veľké ďakujem. Veríme, že na nás budete spomínať len v dobrom aj napriek tomu, že sme neboli vždy takí, ako ste si predstavovali a ako by sa patrilo.   

            Pani upratovačka, pán školník, i vám patrí naše  „ďakujem“. Vy ste po nás upratali aj ten najväčší neporiadok, aby sme sa na druhý deň mohli vrátiť do čistej triedy. Vám nezáležalo na tom, či sme dostali päťku z diktátu alebo trojku z písomky.

            Vám, pani kuchárky, tiež ďakujeme. Vy ste nám vždy vedeli navariť niečo dobré, aby sme spokojne s plnými bruchami odišli po škole domov.

            V neposlednom rade by sme sa chceli poďakovať vám, milí spolužiaci. Veď koľkokrát sme pobehovali po triedach a zháňali sme výkres, pravítko či kalkulačku. Mnohí máme medzi vami kamarátov či súrodencov. Tak nás nesklamte a snažte sa pokračovať v našich šľapajach. Či už v športe alebo v učení. Veríme, že budete úspešní vo všetkom, do čoho sa pustíte.

            Našich deväť rokov na tejto škole uplynulo, no čakajú na nás ďalšie, ale na inej škole. Preto sa s vami všetkými lúčime a želáme vám veľa šťastia. Ešte raz vám všetkým ďakujeme a dovidenia!

            S láskou a úctou vaši milovaní deviataci.

            Už nebudeme spolu ako jedna trieda, ale každý bude sám za seba v novom kolektíve. Bude to pre nás niečo nové tak ako pre každého, ktorý príde na novú školu.

             

          • Dom mora Viedeň


          • Dňa 29.6.2022 sa skoro 60 detí so svojimi učiteľmi zúčastnilo exkurzie do Viedne. Navštívili sme DOM MORA - Haus des Meeres,  Sídli v unikátnej jedenásťposchodovej budove, ktorá mala pôvodne slúžiť na protileteckú obranu. Aj vďaka tejto neobvyklej architektúre je možné aby sa najväčšie akvárium rozprestieralo cez dve podlažia. Jednotlivé poschodia sú tematicky rozdelené, vo veľkej nádrži na prízemí nájdeme akvárium so žralokmi, ďalej nádrže s piraňami a množstvo iných morských aj sladkovodných rýb. Okrem vodných živočíchov sú tu však aj teráriá s  pavúkmi, hadmi a inými plazmi vrátane krokodílov. Všetky zvieratá však nie sú zatvorené, môžeme tu stretnúť voľne lietajúce papagáje či pobehujúce opičky, ktoré si pri troche šťastia dokážete aj pohladiť. Navštívili sme aj Kunsthistorisches Museum - obrazáreň uchováva jednu z najvýznamnejších zbierok starého umenia na svete. Medzi nimi sú aj  najvzácnejšie majstrovské diela Rubensa, Rembrandta, Rafaela, Vermeera, Velázquez, Tiziana a Dürera, rovnako ako najrozsiahlejšia zbierka obrazov Petra Bruegela staršieho. Zbierka obsahuje okázalé starožitné portréty, poklady z neskorej antiky a temného stredoveku, gréckej vázy a rímske artefakty, mince od doby ich vzniku po dnešnú dobu, prírodné a papierové peniaze, významné medaily a vyznamenania. Táto kolekcia, ktorá patrí s viac ako 700,000 artefaktmi medzi päť najväčších na svete. Deň, napriek horúčavám, sme prežili príjemne a spoznali sme veľa nového.

          • Projekt 2022


          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili školského kola Projekt 2022. Všetky vaše projekty boli výnimočné, zaujímavé a každý si zaslúži uznanie. Víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov.

            1. miesto: Richard Szabó, 8.A

            2. miesto: Melánia Toporová, 5.B

            3. miesto. Dominik Vojtek, 8.B

          • ENGLISH STAR

          • V tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Príjemne nás prekvapil veľký počet žiakov, ktorí sa rozhodli zapojiť ako aj vysoká úspešnosť. Drvivá väčšina zúčastnených žiakov preukázala, že učivo daného ročníka má zvládnuté nad 80%, čo je skvelý výsledok. Všetkým srdečne blahoželáme a veríme, že si i naďalej budú s nadšením zdokonaľovať svoje zručnosti v anglickom jazyku.

          • Výlet na hrad Devín


          • Naši prváci majú úspešne ukončený ich prvý školský rok. Odmenou za usilovnú prácu bol pre nich koncoročný výlet na hrad Devín. Po krátkom občerstvení pod hradom, prvé kroky prváčikov smerovali k miestnej MINI-ZOO, kde bolo pre nich najväčším zážitkom kŕmenie zvierat. Nasledovala prehliadka hradu Devín, z ktorého si žiaci vychutnali očarujúce výhľady. Z výletu si okrem kúpených suvenírov priniesli aj pekné zážitky a už teraz sa tešia na ďalšie výlety.

          • ŠvP Javorníky

          • V termíne 06. 06. - 10. 06. 2022 sa žiaci 1. B, 4. A a 4. B triedy zúčastnili ŠvP. Na 5 dní sa ich domovom stal Hotel František, ktorý sa nachádza v krásnom prostredí pohoria Javorníky. Areál hotela lákal k rôznym aktivitám v prírode, počas ktorých sme spoznávali okolie a vychutnávali si čaro prírody. Okrem vyučovacích blokov bol pre žiakov pripravený popoludňajší zábavno-náučný program na tému Môj rodný kraj. Žiaci spolu s animátormi plnili rôzne úlohy, počas ktorých spoznávali tradície a zvyky jednotlivých období v roku. Nechýbal výlet do neďalekej dedinky Dohňany, kde žiaci navštívili Dujkov mlyn a oboznámili sa s tradičným mlynárskym remeslom.Týždeň deťom ubehol veľmi rýchlo a domov sa vrátili plní bohatých zážitkov.

          • Športový deň 2022


          • Futbalový turnaj 5. a 6. ročník

            Výsledky :

            1.miesto – 6.A

            2.miesto – 5.B

            3.miesto – 5.A

            4.miesto – 6.B    

            Futbalový turnaj 7.,8. a 9. ročník

            Výsledky :

            1.miesto – 9.A

            2.miesto – 7.B

            3.miesto – 8.A/B

            4.miesto – 7.A  

             

            Cyklo preteky 5. a 6. ročník

            Výsledky individuálne preteky chlapci:

            1. Samuele Casamassima 6.A

            2. Michal Masný 5.B

            3. Martin Slavkoský 6.B , Gianluca Mignucci 5.A


            Výsledky individuálne preteky dievčatá:

            1. Kristína Barátová 6.A

            2. Natália Janovčíková 5.B

            3. Hanka Lešigová 6.A

             

            Výsledky kolektívne preteky –cyklo štafeta 2 chlapci+ 2 dievčatá:

            1. 6.A (K. Barátová, L. Nikolíniová, S. Casamassima, J. Gajdoš)

            2. 6.B

            3. 5.B

             

            Cyklo preteky 7.,8. a 9. ročník

            Výsledky individuálne preteky chlapci:

            1. Gabriel Šandor 7.B

            2. Mohammed Al-Khaldi 8.B

            3. Alex Barta 8.A


            Výsledky individuálne preteky dievčatá:

            1. Karolína Klčová 7.A

            2. Tereza Facinková 8.B

            3. Natália Hudecová 7.B

             

            Výsledky kolektívne preteky –cyklo štafeta 2 chlapci+ 2 dievčatá:

            1. 7.B (E. Malčeková, N. Hudecová, G. Šandor, T. Barát)

            2. 7.A

            3. 8.B

            Aerobik – všetky dievčatá čo tancovali.

          • Exkurzia po stopách M. R. Štefánika

          • Keďže naša škola získala čestný názov ZŠ Milana Rastislava Štefánika, žiaci druhého stupňa absolvovali v dňoch 31.5. a 1.6. 2022 exkurziu zameranú na spoznanie tohto popredného Slováka. Jednotlivé ročníky sa rozdelili do dvoch dní. 

            Absolvovali tri zastávky. Gazdovský dvor Turá Lúka im ukázal tradičný spôsob života a bývania v myjavskom regióne. Nielen ako ľudia žili, pracovali, ako bývali, ale aj aké boli ich tradičné jedlá. Jedno z nich si aj vlastnoručne pripravili počas zážitkového programu. Lekvárové perky posypané makom či orechami sa úžasne všetkým podarili a aj chutili. 

            Ďalšou zastávkou bol  rodný dom M.R.Štefánika v Košariskách, ktorý momentálne slúži ako múzeum. Tu sa deti dozvedeli veľa z jeho krátkeho, no hodnotného života. Spoznali ho ako politika, vojaka, bádateľa, dobrodruha i ako hvezdára. Mali možnosť vidieť veľa jeho osobných predmetov dovezených z ciest po svete i z jeho parížskeho bytu.

            Posledným miestom, ktoré deti navštívili, bol  najvyšší vrch Myjavskej pahorkatiny,  Bradlo, kde sa týči mohyla M.R.Štefánika-  pietne miesto posledného odpočinku nielen M.R.Štefánika, ale aj ďalších letcov, ktorí zahynuli spolu s ním. Pod mohylou nás čakal Štefánik- nie ozajstný, ale preoblečený v generálskej uniforme. Deťom okrem informácií vštepil aj niekoľko hodnotných myšlienok zo života a pôsobenia M.R.Štefánika. 

            Exkurzia sa vydarila nielen vďaka dobrému počasiu, ale aj vďaka  našej špeciálnej pedagogičke, pani Suroviakovej, ktorá celú exkurziu dala dokopy. Ďakujeme :)

            D.Bišťanová 

          • MDD 2022

          • Tento krásny pozdrav letí

            z nášho veselého dňa všetkých detí.

            Prváci videli v Jelke vodný mlyn,

            ostatní tancovali a športovali na plný plyn.

            Aj poklad sme hľadali,

            samé dobroty v bufete papali.

            Prileteli k nám sokoliari,

            veru sme sa krásne mali.

            Každý z nás si v srdci želá,

            nech je takýchto dní veľa.

          • Exkurzia - Viedeň


          • V stredu 25.5. 2022 sa žiaci našej školy zo siedmych, ôsmych a z deviateho ročníka zúčastnili školskej exkurzie vo Viedni. Po dlhom čase obmedzení si naplno vychutnávali tento spoločne strávený čas. Prvým bodom programu návšteva hrobky cisárskej rodiny Habsburgovcov KAPUZINERGRUFT. Keď cisárovná Anna Habsburgská začiatkom 17. storočia zakladala hrobku pre seba a svojho manžela, netušila, že tu nájde miesto posledného odpočinku celá dynastia. Cisárska hrobka sa nachádza pod kostolom kapucínov v centre Viedne. Rád kapucínov sa o hrobku stará dodnes. V hrobke našlo doteraz posledný odpočinok 146 ľudí, medzi nimi 12 cisárov a 19 cisárovien a kráľovien. Cisárska hrobka je najväčšia a najvýznamnejšia svojho druhu na svete.

            Naša ďalšia zastávka bola v prírodovednom múzeu NATURHISTORISCHES MUSEUM WIEN. Toto múzeum bolo postavené v 2. polovici 19. storočia na uschovanie a prezentáciu obrovských zbierok Habsburgovcov z prírodovedeckého kabinetu. Nachádza sa v ňom viac ako 25 miliónov objektov. Medzi nimi povestné a nenahraditeľné exponáty ako 25.000 ročná Venuša z Willendorfu, obrovské skelety dinosaurov, veľká zbierka meteoritov, ohrozené a vyhynuté druhy zvierat a mnoho ďalších. Múzeum bolo ohodnotené ako jedno z 10 najlepších prírodovedných múzeí na svete.

            Exkurzia bola pre všetkých impulzom a povzbudením na našej ďalšej ceste vzdelávania a formovania osobnosti.

          • ZUŠ

          • Základná umelecká škola v Ivanke pri Dunaji pozýva všetkých záujemcov o štúdium v školskom roku 2022/2023, aby prišli na prijímacie skúšky, ktoré sa budú konať v termíne od 8.6. do 10.6.2022 v čase od 14:00 do 18:00 v budove ZUŠ na Štefánikovej ulici 27 v Ivanke pri Dunaji. 

            Bližšie informácie o štúdijných odboroch nájdete na stránke ZUŠ tu: http://www.zusivankapridunaji.sk/

            Tešíme sa na Vás 

          • Splav Malého Dunaja


          • Vrakuňa - Zálesie

            Takýto výlet včera absolvoval 5. roč., bola to odmena za účasť a vytvorenie ročníkových projektov. Zapojil sa každý žiak z 5.A aj 5.B triedy a projekty boli naozaj super.

            Splav sme absolvovali s dvomi lodivodmi z občianskeho združenia Zážitkovo, dostali sme inštruktáž na súši o bezpečnosti plavby aj teórii k pádlovaniu a ovládaniu lodí. Plavba bola pokojná, videli sme nádhernú prírodu a chránené rastliny lužných lesov, zastavili sme sa pri letisku M.R. Štefánika, kde sme pozorovali pristávajúce lietadlá a na opekačke pri prítoku Blatina.

            Splav na katamaránoch sa nám veľmi páčil. Ďakujeme za ochotu rodičom, ktorí boli nápomocní.

    • Kontakty

      • Základná škola, Milana Rastislava Štefánika, Športová 470, Most pri Bratislave
      • +421 0245951114
      • Športová 470, Most pri Bratislave 900 46 Most pri Bratislave Slovakia
      • 0318 104 62
      • Mgr. Ladislav Peciar +421 911 119 155 riaditel.zsmost@gmail.com
      • RNDr. Blanka Bognárová +421 903 646 891 zastupkyna2.zsmost@gmail.com
      • Mgr. Katarína Tkáčová tkacovak1@gmail.com +421 905 315 097 Konzultačné hodiny: pre žiakov: podľa potreby - každý deň pre rodičov: každý pondelok od 13:00 do 14:30 Dôležité internetové stránky: www.svs.edu.sk www.povolania.eu www.mapaskol.iedu.sk www.svetprace.sk
      • Iveta Zinnbauerová +421 02 459 511 66 obedysj.zsmost@gmail.com
      • Erika Gulašová +421 910 114 303 skd.zsmost@gmail.com
      • Mgr. Jana Suroviaková suroviakovaj@gmail.com
      • Mgr. Dorota Janošťáková psycholog.zsmost@gmail.com
      • ŠKD: SK87 5600 0000 0048 5335 2006 ŠJ: SK88 5600 0000 0048 5335 8002 ZRŠ: SK53 5600 0000 0018 7513 3003
    • Prihlásenie